12 Ağustos 2017 Cumartesi

Özel Eğitim - Hayat Bilgisi Örnek Plan

HAYAT BİLGİSİ

SÜRE: 40 Dakika
ÜNİTE ADI: Evimiz ve Ailemiz
KONU ADI: Misafirlik Kuralları
Yöntem: Doğrudan Öğretim Yöntemi
Öğretim Materyalleri:
  -12×7cm.  Ön tarafında misafirlere “ Hoş geldin, Merhaba” demeyi gösteren resimden oluşan nesne kartı.
  -12×7cm.  Ön tarafında misafirlere yardım edilmesini gösteren resimden oluşan nesne kartı.
   -12×7cm.  Ön tarafında misafirlikte ikramda bulunulduğunda teşekkür etmesi gerektiğini  gösteren resimden oluşan nesne kartı.
   -12x7cm.  Ön tarafında misafirlikte sohbet edilmesi gerektiğini gösteren resimden oluşan nesne kartı.
  -12x7cm. Ön tarafında misafirlikten ayrılırken vedalaşılmasını gösteren resimden oluşan nesne kartı.
  -12x7cm. Ön tarafında misafirlikte vazoyu düşüren insanı simgeleyen resimden oluşan nesne kartı.
  -12x7cm. Ön tarafında misafirlikte çekmeceleri karıştıran insan resmi bulunan nesne kartı.
  -12x7cm. Ön tarafında misafirlikte yere içecek veya yemek döken insan resmi bulunan nesne kartı.
  -12x7cm. Ön tarafında misafirliğe gidilen evin eşyalarını karıştırmayı simgeleyen resimden oluşan nesne kartı.
 -12x7cm. Ön tarafında misafirlikte kibrit, ateş vb. tehlikeli materyallerle oynamayı simgeleyen resimden oluşan nesne kartı.

Pekiştireçler: Sosyal pekiştireçler (aferin, bravo, çok iyi yaptın vb.) kullanılacaktır.
Pekiştirme Tarifesi: Sürekli pekiştirme tarifesi kullanılacaktır.
       



  KONU ANALİZİ
Misafir Tanımı:
Herhangi bir yerde veya bir kimseye ait bir yerde kısa süreli olarak ikamet eden kimselere misafir denir. Örneğin akşam evinize birkaç saatliğine birileri oturmaya gelmişse evinize gelen bu insanlar misafirdir. Yada başka bir şehirden birkaç günlüğüne sizin bulunduğunuz şehre gelen insanlar yine misafir olarak kabul edilirler.
Misafir geldiğinde uymamamız gereken kurallar:
1.      Gelen misafirlerin "hoş geldiniz, merhaba vb." sözlerle karşılar.
2.      Misafirlere ikramda bulunurken yardım eder.
3.      Misafirlerin giderken "güle güle, yine bekleriz vb." sözlerle uğurlanması.
4.      Misafirlikte sohbet edilmesi.

Misafirlikte uymamız gereken kurallar:

1.      Misafirlikten ayrılırken vedalaşır.
2.      Misafirliğe gidildiğinde orada bulunan kişilerle selâmlaşır.
3.      İzinsiz başka odalara girmemek.
4.      Evin eşyalarını karıştırmamak.

 Misafirlik Kurallarının İşlevleri:
·         Gelen misafirlerimizi güzel karşılamamızı sağlar.
·         Misafirliğin hoşgörü çerçevesinde devam etmesini sağlar.
·         Misafirlerimizi korkutacak veya onların hoş karşılamayacağı durumları ortadan kaldırır.

1)      UZUN DÖNEMLİ AMAÇ: Misafirlik kurallarını nesne kartları üzerinden gösterir.
KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR:
1-) Öğrenci kendisinden resimli nesne kartları arasından misafirlik kuralı olanı gösterilmesi istendiğinde 2 tane nesne kartı arasından misafirlik kuralı olanı 2/3  oranında doğru olarak gösterir.
2-) Öğrenci kendisinden resimli nesne kartları arasından misafirlik kuralı olanı gösterilmesi istendiğinde 3 tane nesne kartı arasından misafirlik kuralı olanı 2/3  oranında doğru olarak gösterir.
3-) Öğrenci kendisinden resimli nesne kartları arasından misafirlik kuralı olanı gösterilmesi istendiğinde 4 tane nesne kartı arasından misafirlik kuralı olanı  2/3  oranında doğru olarak gösterir.

  


2)      UZUN DÖNEMLİ AMAÇ: Nesne kartları arasından hangisinin misafirlik kuralı olduğunu söyler.

KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR:
1-) Öğrenciye gösterilen 2 tane nesne kartı arasından misafirlik kuralı olanı 2/3 oranında doğru olarak söyler.
2-) Öğrenciye gösterilen 3 tane nesne kartı arasından misafirlik kuralı olanı 2/3 oranında doğru olarak söyler.
3-) Öğrenciye gösterilen 4 tane nesne kartı arasından misafirlik kuralı olanı 2/3 oranında doğru olarak söyler.

3)      UZUN DÖNEMLİ AMAÇ:  Öğrenciye gösterilen nesne kartları üzerindeki misafirlik kurallarının ne olduğunu söyler.
 KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR:
1-) Öğrenciye gösterilen nesne kartları üzerindeki misafirlik kuralının ne olduğunu 4/5 oranında doğru olarak söyler.
   SINIF ORTAMI
Öğrencilerin sıraları yarımay şeklinde yan yana dizilir. Öğretmen masası öğrencilerin öğretmeni rahatça görebileceği konumda çapraz şekilde konumlandırılır. Sınıfta ders esnasında dikkat dağıtabilecek uyaranlar kaldırılır. Öğretim materyalleri öğretmen tarafından sırası geldiğinde kullanılmak üzere öğretmen masasına koyulur.
 ÖĞRETİME HAZIRLIK SÜRECİ
Öğretmen sınıfa girer ve öğrencilerle selamlaşır. Sınıf ortamını  düzenledikten sonra, öğrencilerin dikkatini günün konusu olan misafirlik kurallarına yöneltmek için “ Dün komşumuzun evine misafirliğe gittik. Misafirlikte bizi çok iyi karşıladılar. Misafirlikten ayrılırken bizi hoşgörüyle uğurladılar.” der. Sonrasında öğrencilere “ Sizleri misafirlikte nasıl karşılıyorlar? ” sorusu yöneltilir. Öğrencilerin cevapları dinlenir. Öğrencilere “ İşte bugün sizlerle misafirliğe gittiğimizde veya evimize misafir geldiğinde uymamız gereken kuralları öğreneceğiz. “ der.
  Öğretmen ders esnasında uyulması gereken kuralları hatırlatmak maksadıyla öğrencilere “ Ders boyunca beni sessizce dinlemenizi istiyorum. Konuşmadan önce parmak kaldırarak benden izin alın.” der.
  Öğretmen nesne kartlarını incelemeleri için öğrencilere dağıtır. Öğrenciler nesne kartlarını inceledikten sonra öğretmen nesne kartlarını toplar.
ÖĞRETİM SÜRECİ
Öğretmen misafirlere “ Hoş geldin, Merhaba” demeyi gösteren resimden oluşan nesne kartını alır ve “Çocuklar şimdi beni dikkatlice izleyin” der. Nesne kartını öğrencilere yaklaştırarak  “ Bakın gelen misafirlere “ Hoş geldin, Merhaba” demeliyiz bu bir misafirlik kuralıdır” der ve çeker, daha sonra misafirlikte vazoyu düşüren insanı simgeleyen resimden oluşan nesne kartını öğrencilere yaklaştırarak “Bu misafirlik kuralı değil” der. Öğretmen bunu  birkaç kez tekrar eder.
Öğretmen öğrencilere “Kim misafirlik kuralını göstermek istiyor” der ve parmak kaldıran öğrencilerden birinin yanına giderek misafirlere “ Hoş geldin, Merhaba” demeyi gösteren resimden oluşan nesne kartını ve vazoyu düşüren insanı simgeleyen resimden oluşan nesne kartını  öğrencinin önüne koyar. Öğrenciye “Hadi bakalım bize misafirlik kuralını göster” der. Öğrenci misafirlik kuralını gösterirse “Aferin sana, misafirlik kuralını gösterdin. Şimdi de misafirlik kuralı olmayanı göster” der. Öğrencinin doğru tepkisini pekiştirir ve nesne kartlarını öğrencinin önünden alır. Bütün öğrencilerden aynı şekilde misafirlik kuralı olan ve misafirlik kuralı olmayan nesne kartlarını göstermelerini ister.
Öğretmen misafirlere “ Hoş geldin, Merhaba” demeyi gösteren resimden oluşan nesne kartı ile sunumunu tamamladıktan sonra  öğrencilere misafirlere “ Hoş geldin, Merhaba” demeyi gösteren resimden oluşan nesne kartını göstererek “Bu nedir ? “ diye sorar. Öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir, doğru tepki gelmezse öğretim tekrarlanır.
            Bütün misafirlik kurallarının öğretimi bittikten sonra, öğretmen “kim misafirlere yardım edilmesini gösteren nesne kartını tahtaya yapıştırmak ister” diye sorar ve parmak kaldıran öğrencilerden birini yanına çağırır ve nesne kartları arasından misafirlere yardım edilmesini gösteren nesne kartını alıp tahtaya yapıştırmasını ister. Daha sonra “ kim misafirlikte ikramda bulunulduğunda teşekkür etmesi gerektiğini  gösteren nesne kartını tahtaya yapıştırmak ister” diye sorar ve diğer öğrencilerden birini çağırır. Resimli nesne kartları arasından misafirlikte ikramda bulunulduğunda teşekkür etmesi gerektiğini  gösteren nesne kartını alıp tahtaya yapıştırmasını ister. Bu şekilde bütün misafirlik kuralları tahtaya yapıştırıldıktan sonra öğrencileri tebrik eder.
   ÖĞRETİMİ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Öğretim değerlendirmesinde ölçüt bağımlı ölçü aracı kullanılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Özel Eğitim - Kelime Yöntemi İle Okuma Yazma

DERS: TÜRKÇE KONU: KELİME YÖNTEMİ İLE OKUMA YAZMA SÜRE: ORTAM: Sınıf UDA: Öğrenci kurallarına uygun okur ve yazar. ÖĞRETİMSEL A...